tisdag 31 mars 2009

Nytt supertips: Fri musik på nätet!

Jag har länge fått intrycket att det enda sättet att lyckas i musikbranchen är att dels ha de rätta kontakterna, och dels ha mycket pengar. Visst, man kan lyckas ändå om man har väldigt goda talanger som kan ge de ”rätta kontakterna” dollargrin, men så som det ser ut idag så är flaskhalsen snäv genom vilka kanaler det flödar musik. Hur lyssnar du på musik? De flesta skulle nog säga radio (Internet eller vanlig), musikvideor, vänner och uteställen.

Själv tillhör jag de som får krupp av att gå runt i musikaffärer och provlyssna. Det har aldrig tilltalat mig. Däremot har jag varit bra på att basunera ut att jag gärna lyssnar på vad mina vänner lyssnar på, för att vidga mina vyer. Det är på detta sätt jag själv skapat mig min breda musiksmak, och som sträcker sig från Svensk körsång till tung hårdrock. Musik är för mig ett sätt att nära själen, och när man synar saken så handlar allt bara om ljud.

Efter många många års längtan så har jag äntligen fått tummen ur för att lära mig spela gitarr, och när jag sitter där på bussen in till jobbet med ömmande fingertoppar så börjar man osökt drömma om att skapa egen musik och spela den för andra. Det var så jag började önska att det fanns en tjänst på nätet där man med Creative Commons kunde lägga upp sina alster gratis. Ytterligare önskemål på tjänsten skulle vara en lista med kommande gig, en donationsknapp, vart i världen man bor (lokala talanger är alltid trevligt att få nys om), och en funktion där man kan få förslag på liknande musik på det man just nu lyssnar på. Vore inte det ett härligt sätt att sprida musik, ett enkelt sätt att börja lyssna på ny musik, och en saftig spark i skrevet på giriga musikbolag? Jag försökte till och med få tag på min bror som är programmeringskunnig för att pitcha idén.

Sen sökte jag på nätet och hittade Jamendo.com.
Jag blev helt lyrisk. Allt jag önskade i ett och samma paket. Ibland hittar man guldklimpar på nätet. Här kan du skapa egna spellistor, och favoriter på ett eget konto.

Jag kan inte låta bli att tänka på hur kapitalisterna har sitt stora öga fixerat på The Pirate Bay till den grad att de får skygglappar för nästa stora hot mot dem, nämligen Open Source och Creative Commons. Världen verkar hålla på att frigöra sig från ekonomisk fjättring..

För att ge er ett smakprov på Jamendo.com så lägger jag in två album nedan.

Hoppas det smakar.

Uppdatering:
Skapar du ett konto, så var beredd på att du får en del mail i stil med:
Hello dear new friend,
how are you today i hope that every things is ok with you as is my pleassure to have a communication with you if you will have the desire with me so that we can get to know each other better and see what happened in future.I will be very happy if you can write me through my email for easiest communication and to know all about each other,here is my email (X) i will be waiting to hear from you as i wish you all the best for your day.
yours new friend.
Jane.
Jag löste det med en regel som direkt skickar kommande mail mail från "Jamendo@jamendo.com" med texten "wants to be your friend" och "sent you a private message" till en mapp kallad Jamendo.