tisdag 5 juni 2007

Gryningssimulator

Jag måste bara skriva om hur nöjd jag är med lösningen jag gjort för att kunna jobba natt.

Recept för att sova gott oavsett dygnsrytm eller årstid:
1 st gryningssimulator
1 st mörkläggningsgardin

Jag skriver detta eftersom det fungerar så bra för mig och vill gärna tipsa vänner och bekanta om det. Saken är den att jag egentligen köpte gryningssimulatorn innan jag ens visste om att jag skulle komma att jobba natt. Jag har velat ha en i flera år, men slog till i vintras, eftersom jag har så oerhört svårt att ta mig upp på morgonen. Särskilt när det fortfarande är mörkt ute.

Hur fungerar en gryningssimulator?
Ni hittar säkerligen en bättre förklaring än min på hur det fungerar på företagets egen hemsida där jag köpte min, men här kommer mina egna ord:
Kroppen har sina egna stresshormoner som aktiveras i samband med gryning och skymning som får oss att vakna respektive somna lättare. Därför är det så svårt att stiga upp på vintern när det är mörkt och somna på sommaren när det är ljust. Och fasen, det fungerar! Jag brukar ställa väckarklockan och gryningssimulatorn på samma tid och vaknar oftast innan klockan ringer! Och dessutom känner jag mig mycket mer utsövd och harmonisk än tidigare. Helt sabla underbart att vakna pigg.

Vi har en "Sunrise system 100" hemma som vi har kopplat till en egen oval lampa (för att se mer ut som en sol). Dock behöver man köpa speciella glödlampor som inte fladdrar när man dimmar den så sakteliga över 1.5 timmar.

Mörkläggningsgardin
Jag måste också berätta om min lösning på mörkläggningsgardin som jag fixat hemma. Ska man köpa en mörkläggningslösning kostar det väldigt mycket, men gör ni som jag så kommer ni undan rejält.

Vad ni behöver är: Tjockt tyg som inte släpper igenom så mycket ljus (typ svart jeanstyg), magnetlist som går att böja (köpte mina på Clas Ohlson), magnetfärg (magnetfärg som man kan måla över med vanlig färg är ett relativt nytt påfund), inomhusfärg och öljetter.

Sen är det bara att måla några lager magnetfärg runt fönstret och sedan vanlig färg på det. Sy sedan en gardin som är lite högre än fönstret och sätt i magnetlisterna i kanterna runt om. Ovanpå fönstret spikar ni in några spikar som ni kan hänga upp gardinen på sen (i öljetterna).

Simsalabim så har ni en fullt fungerande ljustät mörkläggningsgardin som ni kan hänga av fönstret och låtsas som att inget hänt.


Gryningssimulatorn och mörkläggningsgardinen i kombination har gjort att jag kan sova gott när som helst på dygnet, och när som helst under året. Det är så skönt att komma hem klockan 08:00 på morgonen och sätta gryningssimulatorn på 1.5 timmes skymning och lura kroppen att tro att det är kväll och somna in.

Man kan tro att jag får betalt av någon för att skriva detta, men icke.. Önska går ju..